Arbeidsrecht

Medezeggenschapsrecht en de Wet op de Ondernemingsraden (WOR)

Medezeggenschapsrecht en de Wet op de Ondernemingsraden (WOR)

  1. Home
  2. >
  3. Werkgebieden
  4. >
  5. Arbeidsrecht
  6. >
  7. Medezeggenschapsrecht en de Wet...

Wanneer een onderneming 50 mensen of meer in dienst heeft, dan treedt de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) in werking. In die wet is bepaald dat er een ondernemingsraad (OR) moet worden ingesteld om een rol te spelen tussen de werkgever en de werknemers.

Binnen die wet is geregeld dat de OR verschillende bevoegdheden krijgt, zoals het adviesrecht en instemmingrecht. Die rechten zijn niet vrijblijvend: wanneer een werkgever besluit om het OR-advies niet op te volgen, dan kan de OR naar de rechter stappen. En als de OR niet heeft ingestemd met een besluit dat krachtens het instemmingsrecht door de OR goedgekeurd moet worden, dan mag een werkgever dat besluit niet uitvoeren zonder een juridische procedure.

Hoe ziet u als ondernemer uw ondernemingsraad? Ziet u het als een adviesorgaan en een sparringpartner waar u veel mee samenwerkt? Of werkt de medezeggenschapsraad uw onderneming tegen en staat u vaak lijnrecht tegenover elkaar? De relatie tussen de werkgever en de werknemer in de medezeggenschapsraad gaat veel verder dan de basale vragen over bijvoorbeeld het instemmingsrecht of adviesrecht. De manier waarop u samenwerkt met de medezeggenschapsraad is minstens zo belangrijk. Een goede samenwerking tussen beiden kan u immers helpen uw doelen te bereiken.

De arbeidsrechtadvocaten van De Haij & Van der Wende kunnen werkgevers onder andere van dienst zijn bij:

  1. het instellen van een OR;
  2. het beoordelen of een besluit onderhevig is aan het instemmings- of adviesrecht of andere bevoegdheden van de OR;
  3. het begeleiden van een eventuele juridische procedure bij de kantonrechter of Ondernemingskamer.