In Nieuws
Privacy schending van zieke werknemer kost de baas € 25.000

Een schildersbedrijf schakelt op enig moment een detective in om een arbeidsongeschikte werknemer te observeren rondom zijn eigen woning. De reden? De baas gaat in op geruchten van collega’s dat de werknemer thuis aan het klussen is, terwijl hij last zou hebben van zijn schouder.

De rechter maakt korte metten met deze privacy schending. De inzet van een recherchebureau is een vergaand middel dat niet lichtvaardig ingezet mag worden. Een dergelijk onderzoek is enkel aanvaardbaar wanneer sprake is van zeer bijzondere omstandigheden én tegen de werknemer ernstige verdenkingen zijn van ernstige overtredingen die het inschakelen van een detective noodzakelijk maken. In dit geval was het een buitenproportioneel middel en bracht het per definitie  een ernstige inbreuk mee op de persoonlijke levenssfeer van de betrokken werknemer. Het gevolg van o.a. deze actie? Een immateriële schadevergoeding van € 25.000.

Let dus op dat u als werkgever niet te snel overgaat tot inzet van middelen die een ernstige inbreuk op de privacy van de werknemer opleveren. Soms is het beter (en goedkoper) om eerst het gesprek aan te gaan over ‘geruchten’.

Lees de volledige uitspraak hier.