Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
Het Europese Hof van Justitie heeft op 4 oktober 2024, vooral voor de voetbalwereld, een zeer interessante uitspraak gedaan. Het komt er op neer dat het huidige transfersysteem van de FIFA strijdig is met de Europese regels voor mededinging en vrij verkeer van personen.
Aanleiding
De bal in deze zaak begon in 2014 te rollen toen (de nu ex-voetballer) Lassana Diarra zijn contract bij het Russische Lokomotiv Moskou verbrak. De club liet het er niet bij zitten en legde Diarra een miljoenenboete op wegens contractbreuk. In beroep gaan bij de FIFA had voor Diarra niet de gewenste uitkomst aangezien hij werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Lokomotiv van 10 miljoen.
Dat Diarra, net zoals tijdens zijn voetbalcarrière, een bijtertje was bleek wel toen hij naar de rechtbank in België stapte en een schadevergoeding van 6 miljoen eiste van de FIFA. In essentie stelde Diarra zich op het standpunt dat hij net als ‘normale’ werknemers in staat moet zijn om zijn arbeidsovereenkomst eenzijdig op te zeggen.
Uitspraak
Het Europees Hof volgt Diarra tot op zekere hoogte door te stellen dat de huidige FIFA-regels: ‘een belemmering vormen voor het vrije verkeer van beroepsvoetballers die hun activiteit willen ontwikkelen door te gaan werken voor een nieuwe club’.
Eventuele gevolgen
In theorie betekent deze uitspraak dat voetballers mogelijk nu al en/of in de toekomst hun contract eenzijdig kunnen opzeggen en dus eenvoudiger van club kunnen wisselen. Het transfersysteem moet dus worden aangepast. Dit zou betekenen dat het neerleggen van gigantische transfersommen verleden tijd is, terwijl dit nu juist voor Nederlandse clubs een belangrijke inkomstenbron is. Of het zo’n vaart zal lopen is onbekend. De FIFA stelt namelijk ‘dat de wettelijkheid van de sleutelprincipes van het transfersysteem in dit vonnis opnieuw zijn bevestigd’. Het systeem wordt dus niet volledig afgekraakt door het Europees Hof.
De zaak tussen Diarra en de FIFA zal worden voortgezet in de Belgische rechtbank waar het erop lijkt dat Diarra in het gelijk zal worden gesteld. Eventueel zou de FIFA nog bij het Belgische Hof van Beroep in cassatie kunnen gaan. De samenvatting van de zaak leest u via deze link.
Kortom, ook voor de voetballiefhebber is kennis van het arbeidsrecht relevant. Bij vragen kunt u contact opnemen met Tessa Sipkema, Elke Hofman-Bijvank, Dennis Oud of Tim van Riel.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.